Ana Sayfa

İNTERNET NOTLARI

İNTERNET HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Internet: Dünya üzerinde bulunan birbirinde farklı büyüklükteki yerel bilgisayar ağlarının birbirine bağlayan bilgisayar ağıdır. Kısaca ağların ağı olarak tanımlanmaktadır.

Internet'e üniversiteler, araştırma kurumları, kamu kuruluşları, ticari kuruluşlar bağlıdır.

Bir bilgisayar ağının görevi; kaynakların (ör: yazıcı) ve dosyaların paylaşılmasını ve ağ üzerindeki kişilerin haberleşmelerini sağlamaktır. Bir ağ üzerindeki kişiler aynı dosyayı birlikte kullanabilirler. Birbirlerine bilgi alışverişinde bulunabilirler. Yazıcı ve fax-modem, CD Sürücüyü birlikte kullanabilirler.

Internet ise dünyadaki bilgisayarların telefon kabloları aracılığıyla birbirine bağlandığı ağdır.

İşlevi, üretilen her türlü bilginin saklanması, paylaşılması ve kolay erişimidir. Internet teknolojisi yardımıyla bilgiler insanlara kolay, ucuz, hızlı ve güvenli bir şekilde erişebilmektedir.

Internet,

Genellikle, ofis ve evlerdeki kullanıcılar (istemci) bilgisayarlarına taktıkları fax-modem ile telefon hatları üzerinden sunuculara ulaşmaktadır.  

Internetin Hizmetleri:

1. e-mail: @ elektronik posta: hızlı, ucuz ve güvenli (?!) bir şekilde haberleşme olanağı
2. www / WorldWideWeb: Hiper media (çoklu ortam: şekil, grafik, resim, yazı, ses, görüntü, müzik..) yardımıyla Hyper Text (içiçe-çapraz sayfalar) kullanımı sağlar.
3. Newsgroups (Haber Grupları): Herhangi bir konu üzerine dünyada tartışma olanağı sağlar.

news.akdenizk.com.tr,  news.ato.org.tr,  news.bir.net.tr,   news.cenajans.com.tr,  news.dominet.com.tr,  news.egenet.com.tr,   news.escortnet.com,  news.farmanet.com.tr,  news.ges.net.tr,   news.global-one.net.tr,  news.kaynet.com.tr,  news.mayanet.com.tr, news.metu.edu.tr,  news.netone.com, news.netone.net.tr, news.raksnet.com.tr, news.sim.net.tr, news.superonline.com,  news.tb.net.tr, news.tru.net.tr, news.turknet.com.tr, news.unimedya.net.tr, news.verisoft.com.tr, news.vol.com


          Internete bağlı bilgisayarlar üzerinde farklı yazılım türleri bulunmaktadır.  

*  Bunlar:

*  Herkese açık yazılımlar (Public Domain): Bu yazılımları yazanlar, programların sınırsız kopyalanmasına ve kullanılmasına izin verirler. Programın aslının değiştirilmemesini isteyebilirler. Programlarının üçüncü kişilere parayla satılmasını istemezler. Ayrıca, alınan dosya başka bir yerde kullanılacaksa yazarına bildirilmesi istenmektedir.

·         

http://www.download.com
http://www.cnet.com
http://www.zdnet.com
http://www.freeware.com
http://www.shareware.com

*  * 


Web Adresleri
Internet’te bilgisayarların birbirlerini bulmaları için her ana bilgisayara bir adres verilmiştir. Bu adreslere
IP (Internet Protokol) numarası denilmektedir. Bu numaralar 4 bölümden oluşmakta, her bölüm nokta ile birbirinden ayrılmaktadır. 144.144.144.144 gibi. Bu sayıları kullanarak bilgisayarlara erişmek mümkündür.
Fakat bu sayıların anımsanması güç olduğundan her bilgisayara anamakina/alan (domain) adı denilen bir isim verilmiştir.

Bu isimler dört bölümden oluşmuştur:

Internet adreslerinin yazım biçimi:

Servis ismi

Kullanıcının bulunduğu kuruluş ismi

Kuruluş çeşidi

Ülke kısaltması

www

ftp

Web

Gopher

tubitak

meb

basbakanlik

metu (Ortadoğu Teknik Üniversitesi)

hun (Hacattepe Ün)

bilkent

milliyet

hurriyet

cumhuriyet

sabah

ntv

pcworld 

gov: Hükümet kuruluşları

tr: Türkiye

edu:  Eğitim kurumları (üniversiteler gibi) 

Ülke kısaltması  yoksa ABD

k-12: ilk ve ortaöğretim kuruluşları

ca: Kanada

org:  Ticari olmayan, kar amacı gütmeyen kuruluşlar 

fr: Fransa

com:  Ticari kuruluşlar 

it: İtalya

Mil:  Askeri kuruluşlar 

de: Almanya

Net:  Servis Sunucuları (Internet Servis Sağlayıcıları gibi)

nl:Hollanda

Ac:  Akademik kuruluşlar (bazı ülkelerde edu yerine) 

gr: Yunanistan

Int: Uluslararası organizasyonlar, kuruluşlar

nl: Hollanda

Örnek adresler:

www.tbmm.gov.tr

Resmi Kurum

www.ankara.edu.tr

Üniversite

www.egitimsen.org

Sendika

www.pcmagazine.com.tr

Kar amacı güven ticari kuruluş

www.genelkurmay.mil.tr

Askeri

www.tr-net.net.tr

Servis Sunucu


eposta.jpg (1439 bytes)

Elektronik Posta (e-posta, e-mail)
Bilgisayardan bilgisayara haberleşmenin adıdır. Bilgisayar ağlarında, e-posta ile mesaj gönderme kullanılmaya başlandığında, mesajlar düz yazı (text) biçiminde idi. Günümüzde, mesajların içeriğinde, yazıdan başka resim, ses, video görüntü de bulunabilmektedir.

e-posta ucuz ve hızlıdır. Bir mesaj, bir kaç dakikada ve şehir içi telefon ücreti kadar bir para karşılığında gitmektedir.

e-postanın gönderilmesi için e-posta adresi kullanılır. e-posta adresi @ işaretinin ayırdığı iki bölümden oluşmaktadır. @ işaretinin sol tarafına kullanıcı adı, sağ tarafına servis adı yazılır.
ör: ozeldemirler@superonline.com adresindeki ozeldemirler kullanıcı adını, superonline.com de servis adını belirtmektedir.

e-posta göndermek için elektronik posta gönderme programına ihtiyaç vardır. Netscape Communicator ve Internet Explorer  programlarının e-posta programları olduğu ile Foxpro, Eudora ve Pine (Telnet) gibi e-posta yazılımları da bulunmaktadır.

e-posta göndermek için internet bağlantısının sağlanmış olması gerekmektedir. Bu bağlantı sağlandıktan sonra e-posta programını kullanarak; istenirse gelen e-postalar okunur; istenirse mesaj yazılıp gönderilir.  e-posta ile bir mesajı birden fazla kişiye göndermek mümkündür.

e-posta mesajlarını yazarken uyulması ve dikkat edilmesi gerekli bazı kurallar vardır.

*  e-posta mesajlarını yazarken Türkçe karakterler (ç,Ç,ş,Ş,ğ,Ğ,ı,İ,ö,Ö,ü,Ü) kullanılmamalıdır. 
Çünkü internete bağlı tüm bilgisayarlar Türkçe karakterleri okumaz. Özellikle yurtdışına gönderilen mesajlarda bu kurala titizlikle uymak gerekir.

*  e-posta mesajlarını yazarken büyük harfle kullanmayınız. Büyük harf, bağırmak, kükremek, parlamak anlamındadır.

*  e-posta mesajları kısa ve öz olmalıdır. Karşınızdaki kişinin mesajlarınızı kendi bilgisayarına almak için telefon parası ödemek zorunda olabileceğini düşününüz.

*  Bir kişiye gereksiz ve çok fazla sayıda mesaj göndermeyiniz.

*  Mesajlarınızı yazım ve görgü kurallarına uygun yazınız.

*  Yazdığınız mesajın içeriğine uygun başlıklar kullanınız.

*  Mesajlarda gerçek isim ve e-posta adresini kullanınız.

*  Bir mesaja yanıt verirken mesajın gerektiği kadar kısmını kullanın.

*  Mesajlarda kısaltma kullanmayın.

*  Bir mesaja kızdığınızda hemen yanıt yazmayın.

*  Hergün, mesaj gelip gelmediğini kontrol edin.

*  Gereksiz mesajları posta kutunuzdan silin.

*  Gizli bilgilerinizi (bankamatik şifresi, e-posta adresi şifresi) e-postanıza yazmayınız.

*  Mesaj göndereceğiniz kişinin adresini, mesajı göndermeden önce kontrol ediniz. 
Özellikle, arkadaşınıza diye gönderdiğiniz mesajı bir listeye göndermemeye dikkat ediniz.

*  Size gelen dosya ve programları virüs kontrolünden geçirdikten sonra kullanınız.

*  Size gelmeyen mesajları okumayınız.

*  e-posta şifrenizi kimseye vermeyiniz.

*  e-posta şifrenizi zaman zaman değiştiriniz (1-2 ay)

 


İnternet'in Tarihi:

Amerikan Federal Hükümeti Savunma Bakanlığı'nın araştırma ve geliştirme kolu olan Savunma İleri Düzey Araştırma Projeleri Kurumu'na (DARPA- Defence Advanced Research Project Agency) dayanır. 1969'da çeşitli bilgisayar bilimleri ve askeri araştırma projelerini desteklemek için Savunma Bakanlığı ARPANET adında Paket Anahtarlamalı Ağ'ı oluşturmaya başladı. Bu ağ, ABD'deki üniversite ve araştırma kuruluşlarının değişik tipteki bilgisayarlarını da içererek büyüdü. 1973 yılında, ağ için bir protokol seti geliştirmek amacıyla Stanford Üniversitesi'nde - daha sonra BBN'in ve University College, London'ın da dahil olduğu - bir İnternetworking projesi başlatıldı. 1978'e kadar 'İletim Kontrol Protokolu’nun (TCP - Transmission Control Protocol) dört uyarlaması geliştirildi ve denendi. 1980'de bu küme sabitleşti ve ARPANET'e baglı bilgisayarlar arasındaki iletişimi kolaylaştırdı. 1983'te tüm ARPANET kullanıcıları İletim Kontrol Protokolu/İnternet Protokolu (TCP/IP Transmission Control Protocol/İnternet Protocol) olarak bilinen yeni protokole geçiş yaptılar. O yıl TCP/IP, ARPANET'i de içeren Savunma Bakanlığı İnternet'inde kullanılmak üzere standartlaştırıldı.

ARPANET 1990 Haziran'ında kullanımdan kaldırıldı. Yerini ABD, Avrupa, Japonya ve Pasifik ülkelerinde ticari ve hükümet işletimindeki omurgalar (backbone) aldı. ARPANET'in kaldırılmasına rağmen, TCP/IP protokolü kullanılmaya devam etti ve gelişti.

İnternet, birçok bilgisayar sistemini TCP/IP protokolü ile birbirine bağlayan dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. Kısaca, "ağların ağı" olarak da tanımlanmaktadır. Bu ağı üniversiteler, okullar, araştırma kurumları, devlet kurumları, ticari kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve kişiler oluşturmaktadır.

İnternet'de temel işleyiş ve nesne değişim mekanizmaları dağıtık hesaplama ve istemci/sunucu modeline göre çalışmaktadır. Yaygın modelde istemci belirli bir protokole göre sunucu makineye arzu edilen elektronik nesneyle ilgili isteğini iletmekte, sunucu makine de yapılan isteği işleme koyup, sonucu istemci makineye göndermektedir.

İnternet, teknik olarak, TCP/IP protokolü ile desteklenen pek çok servis sunar. Örnek olarak, İnternet erişimi olan bir kullanıcı, eğer kendisine yetki verilmişse, İnternete bağlı diğer herhangi bir bilgisayardaki bilgilere erişebilir, onları kendi bilgisayarına alabilir, kendi bilgisayarından da İnternet erişimi olan başka bir bilgisayara dosya/bilgi gönderebilir. Bu özellik, dosya transfer protokolü olarak bilinir. Benzer şekilde, İnternet uzerindeki kullanıcılar birbirlerine elektronik posta gönderebilirler.

Türkiye'de İnternet

Türkiye İnternet'e Nisan 1993'ten beri bağlıdır. İlk bağlantı ODTÜ'den gerçekleştirilmiştir. 64kbit/san hızında olan bu hat, çok uzun bir süre, tüm ülkenin tek çıkışı olmuş; Ege Üniversitesi'nden olan bağlantı ise, 1994 başlarında, 64kbit/san. hızı ile gerçekleştirilmiştir. Ardından sırayla, Bilkent Ün.(1995 Eylül), Boğaziçi Üniv. (1995 Kasım) ve İTÜ (1996 Şubat) bağlantıları gerçekleşmiştir.

 

 

 

 

 

İNTERNET

Birbirine bağlı bilgisayarlardan oluşan dünya çapında bir bilgisayar ağıdır. Ağ, aralarında bilgi alış verişi yapan ve donanım paylaşan birbirine bağlı bilgisayarlar grubudur.

Bilgisayar Ağı (Network) : Bir ana bilgisayarın denetiminde birbirine bağlı olarak çalışan bilgisayarların oluşturduğu yapıya bilgisayar ağı adı verilir. Avantajları ve dezavantajları vardır.

İki tür ağ yapısı vardır.

LAN (Local Area Netwok-Yerel Alan Ağı)

 

 

İki yada daha çok bilgisayarın oda, bina veya küçük alanlar içerisinde birbirine doğrudan  bağlanmasıyla oluşan ağdır.

 

 

 

 

 

 

WAN (Wide Area Network-Geniş Alan Ağı)))

 

 

 

Telefon sistemleri iletişim imkanlarıyla bağlanmış, dağıtılmış yada iki veya çok bilgisayardan oluşan sistemdir.

 

 

 

AĞLARIN AĞI

 

 

Birbirine bağlı ağlardan oluşur

 

 

 

 

 

 

 

İNTERNETİN OLUŞUMU:

İnternet’in Oluşumunu Kronolojik Olarak Şöyle Özetleyebiliriz.

 

Amerika’da ordu adına yapılan bir araştırma sonucu bilgisayarların birbiri ile haberleşebilmeleri ve birbirine bilgi gönderebilmeleri sağlandı. Bu ağ ortamına ARPANET adı verildi. ABD  Savunma bakanlığının bir bölümü olan Geliştirilmiş Araştırma Projeleri Kuruluşu kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur.

 

1969-  ARPANET (Advanced Resarch Projects Authority Net) Kuruldu

1972-  ARPANET halka dağıtıldı

1986- NSF (National science Foundation) ağın akademik amaçlarla kullanılması sağlandı.

1991-NSF  Halk kullanımına açıldı.

1992-www Kuruldu.

 

Türkiye’nin Bağlanması :

ODTÜ (Ortadoğu Teknik Üniversitesi) ve Tübitak (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu) ın ortaklaşa yürüttükleri proje ile 1990 yılında bağlamdı. “TR-NET” adı verilen bu ağ 1993 yılının Nisan ayında herkese açıldı.

 

İNTERNETİN YAPISI  :

 

 

Ayrılmış: •Internet de bir bilgisayar ağı... 
Ancak, 
•Belirli bir merkezi ya da ana bilgisayarı yok. •Hiyerarşik yapısı yok.
 Bağlanan bütün bilgisayarlar eşit. 
•Dünyadaki herkese açık!
 
 
 
 
 
 
 

 
 

İNTERNETE BAĞLANMAK

1-     Bilgisayara

2-     Modem : Sayısal verileri (digital data  bilgisayar verilerini) örneksel veriye (Anolog data  sesli iletişim) dönüştüren yada tam tersini yapan bir tür donanım. (Dahili,Harici,Pc kartlı)

3-     Telefon Hattına

4-     Yazılıma,Windows 95/98/2000 – NT –İnternet Explorer,Netscape Navigator, Outlook

5-     Servis Sağlayıcısına ( Kullanıcı adı, şifre, Telefon Numarası)

 

Sunucu (Server) Nedir?

            Bir ağ üzerindeki diğer bilgisayarlara servis sağlayan bilgisayar. Genellikle tüm bilgiler bu bilgisayarda bulunur ve paylaşımlı olarak diğer bilgisayarlar tarafından kullanılırlar.

İstemci (Client) Nedir?

            Bir ağ üzerinde, sunucu ya da sunucu bilgisayarlardan hizmet alan kullanıcı bilgisayarlarıdır. Bilgiye erişim yetkileri sunucu tarafından belirlenir

Bilgi Nasıl Taşınır?

            İnternet’teki bütün bilgisayarlar dünyanın her yanında bilgi alışverişi yapmak için birlikte çalışır, İnternet’te bilgi gönderdiğimizde bilgi, paket adı verilen daha küçük parçalara bölünür, her paket internet’te bağımsız olarak taşınır  ve amaçlanan yere varmak için farklı rotalar izleyebilir.

            İnternet’teki bilgisayarlar iletim kontrol protokolü / İnternet protokolü (TCP-IP Transmission Control Protokol / İnternet Protokol ) adı verilen ortak bir dil kullanarak iletişim kurarlar.

IP Numarası :

İnternete bağlı her bilgisayar, internet protokol numarası adı verilen dört gruptan oluşan bir sayı ile isimlendirilir, her bilgisayarın IP numarası farklıdır Ör: 212.255.30.40   gibi (bir sayı 1 bayt-8 bit).

Protokol Nedir?

            Bir ağ üzerindeki herhangi iki bilgisayarın da anladığı sistem ya da dil. Örneğin FTP (File Transfer Protocol) kullanıldığında, gönderici ve alıcı bilgisayarlar “devam et” ve “anladım” anlamına gelen sinyaller alıp verirler. Protokoller Internet’in işlemesini sağlarlar.

www Nedir :

World Wide Web kelimelerinin kısaltılmısıdır. Anlamı Dünya çapında ağ olan bu kelimeler tüm Dünyayı kapsayan bir Bilgisayar ağını tanımlamak için kullanılır.

World Wide Web için kullanılan protokol, HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) dir. Bu protokolü kullanarak anlaşan bilgisayarlar, bilgi alışverişini Web sunucularını kullanarak gerçekleştirirler. Internet’e bağlı herhangi bir bilgisayar istediği Web sunucusuna bağlanabilir.

URL (Unform Resource  Locaters) :

Web tarayıcılar içerisinde bir servise yönlendirme yapan komut formatıdır.

Web adresi nedir?

Web adresi, herhangi bir kişi, kuruluş, organizasyon vb. için hazırlanmış bir Web sayfasının yerleştirildiği web sunucusunun ve sayfayı oluşturan dosyaların bu sunucudaki konumlarının belirtildiği adrestir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzantılar

.edu    : Educational (Eğitim)

.com   : Commercial (Ticari)

.gov     : Governmental (Kamu)

.mil      : Military (Askeri)

.net      : Network (Ağ)

.org     : Organization (Organizasyon/kuruluş)

Uzantılar

.tr         : Türkiye

.de      : Almanya

.ca       : Kanada

.fr         : Fransa

.jp        : Japonya

.au       : Australya

Eğer konumu belirten uzantı yok ise A.B.D.

 

Türkiye’den Örnekler

http://www.merameml.8k.com : Meram Endüstri meslek Lisesi sayfası

http://www.hacettepe.edu.tr : Hacettepe üniversitesi

http://www.tubitak.gov.tr                  : Tübitak kurumu

http://www.biltek.tubitak.gov.tr        : Tübitak kurumu  dahilinde Bilim Teknik   dergisi

http://www.tsk.mil.tr                          : Türk Silahlı Kuvvetleri

http://www.osym.gov.tr                     : ÖSYM kurumu

http://www.akbank.com.tr    : Akbank

http://www.hurriyet.com.tr    : Hürriyet gazetesi

 

http://www.anadolu.edu.tr                : Anadolu üniversitesi

http://www.tr-net.net.tr                      : tr-net ağı

http://www.sinema.tr-net.net.tr        : tr-net ağı dahilinde sinema rehberi

http://www.cankaya.gov.tr               : Cumhurbaşkanlığı

http://www.basbakanlik.gov.tr         : Başbakanlık

http://www.kultur.gov.tr                     : Kültür Bakanlığı

http://www.turizm.gov.tr                    : Turizm Bakanlığı

 

Dünya’dan Örnekler

 

 

http://www.nasa.gov             : NASA

http://www.fbi.gov                 : FBI

http://www.cia.gov                : CIA

http://www.disneyland.gov   : Disneyland

http://www.toyota.com          : Toyota

 

 

 

 

Link (Bağlantı/Köprü) : Bir web sayfası üzerindeki, diğer bir web sayfasıyla ya da herhangi bir dosya ile bağlantı kurulmasını sağlayan geçiş noktaları. Üzerlerine fare ile tek tıklama yapıldığında çalışırlar.

Home Page : Internet üzerinde herhangi bir kurum, kuruluş ya da şahısa ait web sayfalarının hepsini birden yönlendiren bağlantıların (link) bulunduğu ana sayfa.

Web Browser (Web Tarayıcı)  :World Wide Web ortamında dolaşmak için kullanılan programlar. Bu programlar HTML, Java vb. Internet dilleri ile hazırlanan web sayfalarını görüntülerler ve linkleri çalıştırırlar. En popülerleri: İnternet Explorer ve Netscape

Microsoft Internet Explorer:  Microsoft firması tarafından geliştirilen bir World Wide Web tarayıcısı. Internet kaynaklarını oldukça verimli bir şekilde kullanmaya yönelik olarak hazırlanmıştır ve sayfaları oldukça hızlı yükler.

  

                    

 Tarayıcı ayarlarında belirtilen ana sayfayı görüntüler. (home page)

 

                                                        E-POSTA / E-MAİL

 

Elektronik posta, Internet üzerinde gerçekleştirilen mesajlaşma sistemine verilen isimdir.

Aynı normal mektuplaşma sisteminde olduğu gibi bu sistemde de herkesin bir e-posta adresi vardır. Kişilerin birbirlerine gönderdikleri elektronik postalar, Internet ağı üzerinde taşınırlar.

Gönderilen bu e-postalar, elektronik posta hizmeti veren bir posta sunucusunda (mail server) saklanırlar.

 

e-posta, başlangıçta sadece düz yazı mesajlar göndermek amacıyla geliştirilmişken, 1995'li yıllardan sonra geliştirilen tekniklerle, e-posta içinde kompozit yapıların (resim, ses, video, html dokümanları, çalışabilir program vb) kullanımı mümkün hale gelmiştir. Ancak, henüz tüm e-posta programları bu tip formatları desteklememektedir.

 

 

Elektronik posta hizmetinden yararlanabilmemiz için, hizmet aldığımız sunucu bilgisayarında postane yazılımı ve bizim istemci bilgisayarımızda da bir e-posta yazılımının yüklü olması gerekmektedir.

Microsoft Internet Explorer ile birlikte Internet Mail adlı e-posta yazılımı da bilgisayarımıza kurulur.

e-posta Protokolü Nedir?

e-posta protokolü, birbirleri ile elektronik posta alış verişi yapan bilgisayarların iletişim kurallarını belirleyen yazılımdır.

e-posta gönderebilmemiz için servis aldığımız sunucunun SMTP (Simple Mail Transfer Protocol / Basit Posta Aktarma Protokolü) desteklemesi gerekir.

e-posta alabilmemiz için de sunucumuzun POP3 (Post Office Protocol / Postane Protokolü) desteklemesi gerekir.

e-posta Protokolü Nedir?

Standart SMTP, siz bir e-posta gönderdiğinizde bu postayı, gideceği yere ulaşana dek yönlendirerek iletir (routing). Eğer e-postanın son varış noktasına ulaşılamıyorsa (bağlantı kopukluğu gibi bir sebepten) SMTP daha sonraki bir zamanda (1 saat sonra gibi) aynı e-postayı tekrar göndermeye çalışır. Eğer uzunca bir süre sonra e-posta hala gönderilememiş ise size  hata mesajı içeren bir e-posta ile birlikte    e-postanızı geri gönderir.

e-posta Protokolü Nedir?

POP3 servisi bir posta kutusu vazifesi görür ve gelen e-postaların bu kutuda tutulmasına olanak tanır. Kullanıcı istediği an bilgisayarında yüklü bir e-posta yazılımını kullanarak bu POP3 servisine bağlanıp kendi e-postalarını kendi sistemine aktarır.

e-posta Adresi Nedir?

e-posta adresi, Internet üzerinde posta alıp gönderirken kullandığımız adrestir.

 
E-POSTA YAZILIMLARININ KULLANIMI

 

 

From (Kimden) alanına, e-posta' yı gönderen kişinin e-posta adresi yazılır.

To (Kime) alanına, e-posta' yı göndereceğimiz kişilerin   e-posta adresleri yer alır. Gönderilecek kişi sayısı 1'den fazlaysa adresler aralara virgül konarak (bazı sistemlerde bir boşluk bırakılarak) yazılır.

Subject (Konu) alanına, e-posta içeriğine uygun çok kısa bir tanım yazılır. (Acil, toplantı duyurusu, Çok hastayım, Beni hemen ara vb gibi)

Cc (Carbon Copy/Karbon Kopya)  alanına, e-postanın kopyasını başka bir kişiye ya da kişilere (genellikle, e-posta içeriği ile 2. dereceden ilgili kişiler olabilir) göndereceksek, onların adresleri yazılır.

Bcc (Blind Carbon Copy/Görünmeyen Karbon Kopya) Cc ile aynı. Yalnız, e-postayı alan kişiler To ve Cc alanlarındaki bilgileri görebilmelerine karşın, Bcc alanındaki bilgileri göremezler.

Bazen, size gelen bir iletiyi bir başkasına aynen iletmeniz gerekebilir. Bunu sağlayan mekanizma elektronik posta yazılımlarında genellikle İlet (Forward) adı ile mevcuttur. Bize bu şekilde ulaştırılmış bir e-posta baş kısmında İlt (Fwd) ekini taşıyacaktır. Kullandığımız       e-posta programları, standart olarak, bir postayı başkasına "aynen gönderme" seçeneklerini size sunarlar.

 

 

Bize gelen bir e-posta konu kısmında Ynt (Re) : bizim daha önceden göndermiş olduğumuz bir e-postanın konusu ibaresini bulunduruyorsa bu posta, bizim daha önceden yazdığımız söz konusu postaya yanıt niteliğinde gönderilmiştir.

 

Attachment (Eklenmiş Dosya) : Bir e-postaya iliştirilen ascii ya da binary (ses, resim dosyası gibi) dosya. Günümüzde genellikle tüm e-posta yazılımları bu özelliği desteklemektedir.

  

 

e-posta içinde Türkçe harf kullanımı

 

Türkçe harfleri e-posta yazışmalarınızda kullanırken bunu okuyacak kişilerin klavyelerinin ve sistemlerinin bu harfleri anlamayabileceğini göz önüne almalısınız. Bu yüzden e-posta yazışmalarında standart İngilizce klavyedeki harflerin kullanılması hala çoğu durumda bir zorunluluktur.

 

Internet Explorer ile birlikte yüklenen Internet Mail programını kullanarak bir POP3 sunucusundan e-posta alabilir ve bir SMTP sunucusundan e-posta gönderebiliriz. Bunun için, öncelikle aşağıdaki bilgileri tam olarak bilmemiz gerekmektedir:

e-posta adresimiz,

POP3 sunucumuzun adı,

SMTP sunucumuzun adı,

Kullanıcı adımız ve parolamız.

 

Internet Mail yapılandırmasını, Internet Explorer araç çubuğunda yer alan Posta Oku (Read Mail) seçeneğini seçerek gerçekleştirebiliriz. Bunu yaptığımız takdirde karşımıza gelen sorulara sunucumuzdan aldığımız bilgileri girerek maillerimizi okuyabiliriz.

 

Dünya üzerinde ücretsiz e-posta hizmeti veren siteler

 

 

e-posta kullanabilmek için bir e-posta adresinizin olması gereklidir. Internet servis sağlayıcılarının (ISS) hepsi de, servis verdikleri kişilere e-posta hizmeti verirler. Ancak sözleşmeniz bittiğinde e-posta hesabınız iptal olur. Aynı şekilde kurumunuzdan ya da öğrencisi olduğunuz okulunuzdan edineceğiniz e-posta hesabınızda kurumunuzla ya da okulunuzla ilişkiniz kekesildiğinde iptal olacaktır.

 

1996 yılında ortaya çıkmaya başlayan ücretsiz e-posta hizmeti veren siteler ise bu sakıncaları ortadan kaldırmaktadır. Böyle bir siteden edindiğiniz e-posta hesabını Internet’e bağlı herhangi bir bilgisayardan web üzerinden kontrol edebilirsiniz. Bu siteler, reklam gelirleri ile para kazanmaktadırlar ve tam gizlilik garantisi verirler. İlgili web sitesine bağlanıldığında gerekli açıklamalar ve yardım ekranları gelir ve kendinize bir kullanıcı adı (username) ve şifre (password) seçmeniz istenir. 

 

Bu sitelerden bazıları aşağıda listelenmiştir:

 

NetAddress : http://www.netadress.com/

HotMail : http://www.hotmail.com/

Yahoo : http://www.yahoo.com/

GeoCities : http://www.geocities.com

Juno :  http://www.juno.com/

BigFoot :  http://www.bigfoot.com/

Star Mail :  http://www.starmail.com/

PeMail :  http://www.pemail.net